35. Työväen Näyttämöpäivien valinnat julki

35. Työväen Näyttämöpäivien valinnat julki

Työväen Näyttämöpäivät järjestetään nyt 35. kertaa. Tänä vuonna valitsijoina toimivat vapaa toimittaja Kaarina Hazard ja teatteriohjaaja Eino Saari. He poimivat 54 hakeneen esityksen joukosta 11 Näyttämöpäiville sopivaa kotimaista esitystä.

Kaarina Hazard ja Eino Saari luonnehtivat valintoja seuraavasti:

“Seuloimme 54 hakeneen esityksen joukosta Työväen Näyttämöpäiville 11 omaperäisintä, rohkeinta, yllättävintä ja taiteellisesti tinkimättömintä esitystä. Se tarkoittaa: harrastajateatteria, joka haisee, tivaa, irvistää ja haastaa.

Valittujen esitysten aiheet liikkuvat työelämän murroksista ja maamme sosiaalisista ja perhepoliittisista ongelmista aina lemmen ja yksinäisyyden ikiteemoihin. Kiltit hoitajat, raivopäiset työläiset, mittansa saaneet perheenäidit ja nuhjuiset laitapuolen kulkijat paiskaavat Mikkelissä kättä muiden ujojen ja uskaliaiden kanssa iloisesti virnistäen.

Harrastajateatterikentän monipuolisuus näkyy myös tyylillisenä kirjona, joka ulottuu saksalaisesta ekspressionismista humanistiseen nykydraamaan ja feministisestä punkista perinteiseen avantgardeen. Maantieteellisesti jakauma painottuu tasaisesti ympäri Suomea. Merkillepantavaa ehkä on, ettei pääkaupunkiseudulta mahtunut yhtään ryhmää mukaan. Otannan perusteella varsinaisena harrastajateatterikaupunkina voidaan pitää Jyväskylää, josta Näyttämöpäiville haki peräti 8 esitystä.

Koko 54 esityksen kirjon perusteella suomalainen harrastajateatteri on hyvätasoista, aikaansa seuraavaa ja otteeltaan konservatiivista. Kenttä kaipaa näkemämme perusteella lisää kyvykkäitä ohjaajia ja itsenäistä ajattelua. Valitsematta jäi mm. lukuisia merkittävien kotimaisten näytelmäkirjailijoiden hittitekstien näyttämöllepanoja, joiden sinänsä tasokkaista toteutuksista kuulsi säyseä ajattelu ja riskien minimointi. Haluamme uskoa, että harrastajateatterin voima on toisaalla; omapäisessä, kurittomassa, aikansa ja katsojansa aidosti haastavassa teatteritaiteessa, jossa virhe ei haittaa.”

Kotimaisten esitysten lisäksi Näyttämöpäivillä esiintyy kansainvälinen ryhmä Venezuelasta. Fundación Danzarines on kymmenen vuotta sitten perustettu tanssikoulu, joka tarjoaa harrastemahdollisuuden yleensä hyvin köyhistä oloista lähteneille nuorille. Tanssikoulussa opiskelevat ovat iältään 8-16 -vuotiaita. Pääasiassa tanssikoulu on esiintynyt kotimaassaan, mutta tänä vuonna he ovat päässeet kulttuuriministeriön tuella esiintymään mm. Saksan Lingenin lastenteatterifestivaaleille, jossa villitsivät yleisön. Suomeen tuleva ryhmä koostuu 17 erittäin lahjakkaasta tanssijasta.

Työväen Näyttämöpäivien lipunmyynti alkaa tiistaina 4.1.2011 klo 9.00.

Leave a Reply