Valitut ryhmät

42. Työväen Näyttämöpäivät vietetään 27.-29.1.2018.

 

Tässä vuoden 2017 ryhmät:

 

Miehen bändi, Helsinki

Esko Korpelainen:

MIEHEN TANSSI

Ohjaus: Esko Korpelainen

Miehen tanssi on suomalaisen miehen ruumiin ja mielen ylistys. Tämä esitys on puheenvuoro, omalle riittämättömyydelle vienosti hymyilevä suruilottelu, joka tuo arjen murheet ja ilot näyttämölle suurella lämmöllä ja ähinällä. Tanssi on miehen arjelle tabu, joka näyttäytyy teoksessa vahvasti esiintyjien kautta - he eivät ole ammattitanssijoita, vaan tanssista ja liikkeestä nauttivia miehiä, jotka
pyytävät lupaa olla olemassa sellaisena miehenä, joka peilistä jokaisena aamuna tuijottaa takaisin.

 

AdAstra-teatteri, Jyväskylä

Arto Salminen:

TURVAPAIKKA

Ohjaus: Antti Suora

”Kukaan ei tunnu tajuavan, etteivät pakolaiset ole piruja eikä enkeleitä. Ne on ihmisiä.”
Salmisen runollinen ja samaan aikaan raadollinen kieli on viiltävän tarkkanäköistä analyysiä yhteiskunnan ilmiöistä sekä ihmisistä. Aiheen arkaluontoisuus ei ole hätkäyttänyt kirjailijaa. Teos sanoo suoraan ja provosoivastikin asioita, ja on saanut laajaa kannatusta niin maahanmuuttokriittisten kuin –myönteisten puolelta. Katsoja valitkoon puolensa.Turvapaikka on Salmisen esikoisteos ja esitys o jatkumoa Antti Suoran “Salmis-sarjalle".

 

Teatteri Kultsa ry, Helsinki

Milja Sarkola:

PERHEENJÄSEN

Ohjaus: Tarja Koskela

Perheenjäsen osuu tarkasti isoon kysymykseen: miten yhdistää perhe ja ura. Näytelmässä käydään läpi kahden sukupolven kokemuksia; isän ja tyttären sekä tyttären ja hänen lapsensa. Se käsittelee tarkasti ja kipeästikin äidin riittämättömyyden ja syyllisyyden tuntemuksia, joita perheen ja uran yhdistäminen voi synnyttää. Näytelmä on monella tapaa myös riemukas ja vapauttava sukellus perheenjäsenten odotuksiin ja pettymyksiin. Tuttua ja tunnistettavaa tasapainoilua uran ja perheen välillä, jossa todellinen eettisyys mitataan siinä kuka ne tiskit lopulta tiskaa.

 

Jyväskylän Huoneteatteri ry

Linda Olsson:

LAULAISIN SINULLE LEMPEITÄ LAUJUJA

Ohjaus: Tiina Luhtaniemi

Herkkä tulkinta tekee näkyväksi muistojen kipeyden, yksinäisyyden painon ja ystävyyden voiman.
Pienessä kylässä iäkäs Astrid ja keski-ikäinen kirjailija kohtaavat erakkoudesta ja erilaisuudestaan huolimatta. Heitä yhdistävät menetyksen tuska, padotut tunteet ja yksinäisyys, joita maustaa elämänmakuinen huumori.

 

Jo-Jo Teatteri, Turku

Tuulia Lindholm (+työryhmä):

SINUN KANSSASI

Ohjaus: Tuulia Lindholm

Olipa kerran nuori nainen nimeltä Hilma. Aika kului ja Hilma vanheni. Mitä vanhemmaksi Hilma tuli, sitä vahvemmaksi kävi yksinäisyys. Kunnes kuvioihin tuli Vincent. Kuunteliko hän? Kyllä kai. Ymmärsiköhän? Sitä on vaikea sanoa, mutta ainakin hän oli läsnä. Sinun kanssasi on huumorilla höystetty tarina Hilmasta, hänen elämästään ja ajan kulumisesta. Näytelmäteksti on syntynyt yhteistyössä työryhmän kesken. Tekstin on koostanut ja näytelmän ohjannut teatteri-ilmaisun ohjaaja Tuulia Lindholm.

 

Turun ylioppilasteatteri

Juha Hurme:

KAKAJA RAZNITSA

Ohjaus: Juha Hurme

Kakaja raznitsa on kiivas komedia, jossa seikkaillaan suomalaisen myytin maisemassa. Elias Lönnrotin
kokoama Kalevala ja useat sitä alkuperäisemmät kansanrunouden lähteet ovat olleet käsikirjoituksen
materiaalina. Suomalainen monivuosituhantinen runoperinne sisältää ällistyttävän määrän kiihkeää toimintaa,
filosofisia oivalluksia, vahvoja naishahmoja, kuumaa erotiikkaa, karmeita kohtaloita, kohtalokkaita
erheitä, absurdeja käänteitä ja itkupillejä ukkeleita. Näytelmän nimi on venättä ja tarkoittaa ’hälläväliä’.

 

Tukkateatteri, Tampere

Lars Norén:

BOBBY FICHER ASUU PASADENASSA

Ohjaus: Heidi Lakaniemi

Lars Norénin kirjoittama Bobby Fischer asuu Pasadenassa on psykologinen perhedraama, joka kertoo äidistä, isästä, pojasta ja tyttärestä, joilla kaikilla on oma taakkansa. Näytelmä kuvaa porvarillisen perheen hauraan selkärangan katkeamista ja kulissien romahtamista.

 

Mikkelin Poikateatteri

Työryhmä:

VÄKIVALTATIE

Ohjaus: Katariina Kinnunen

Mikkelin Poikateatterin näytelmä Väkivaltatie kuvaa syksyä 2015, jolloin Suomi jakaantui kahtia. Se on jenginäytelmä, jossa on vastakkain kaksi nuorisojengiä: perinteisiä suomalaisia arvoja puolustavat ja maahanmuuttajat. Ristiriidat ovat väistämättömiä. Näytelmä laittaa ajattelemaan, mistä rasismi syntyyja mihin väkivalta voi pahimmillaan nuoren elämässä johtaa. Ikäraja 13 v
Mikkelin Poikateatteria tukee MYRSKY-hanke.

 

Vantaan Näyttämö ry

Pasi Lampela:

MEIDÄN POIKA

Ohjaus Matti Peltonen

Ei jokaisesta kiusatusta tule koulusurmaajaa tai pommiattentaatin tekijää, mutta harvat ovat niin teflonia, että selviävät naarmuitta. Onko meillä jokaisella se murtumispiste, joka johtaa kiusattuna, alistettuna päätymään äärimmäisiin ratkaisuihin, jotka pahimmillaan vievät monet viattomat ihmiset mukanaan? Yksikin, joka on pakotettu ylittämään tämä piste on liikaa. SUOSITUSIKÄRAJA 12 vuotta.

 

Jyväskylän Huoneteatteri

Minna Canth:

ANNA LIISA

Ohjaus: Erika Hast

Erika Hast tuo ennakkoluulottomasti Minna Canthin Anna Liisan tähän päivään ja tämän päivän yleisölle. Anna Liisan keskiössä on nuori nainen ja vaiettu menneisyyden tragedia, joka on todellisuutta tämänkin päivän Suomessa. Mikä saa äidin surmaamaan lapsensa? Kuka puuttuu äitien masennukseen? Jyväskylän Huoneteatterin Anna Liisa repii auki epookin ja klassikon ja kaivaa esiin myös mustan huumorin kipukohtineen. Tuloksena on niin teatterin ammattilaisten kuin tavallisten katsojienkin ylistämä tulkinta. Minna elää!

 

Ykspihlajan Työväen Näyttämö, Kokkola

Jarkko Lahti (sovitettu aikalaistarinoiden ja Ville Kivimäen Murtuneet mielet –kirjan pohjalta)

HILJAISTA TIETOA

Ohjaus: Jarkko Lahti

Hiljaista tietoa on juuri tähän aikaan sopiva tarinallinen tutkielma jäljistä, joita sota meihin jätti. Se on nippu näyttämöllisiä postikortteja sota-ajan eläneille vanhempiemme ja isovanhempiemme sukupolville. Ja heiltä meille. Se on sarja kohtaamisia isovanhempien ja heidän lastensa ja lastenlastensa välillä. Rakkautta, riemua ja surua. Haastamista ja yritystä ymmärtää. Muistoja meistä ja hatunnosto isovanhempiemme sukupolville

 

Tikkurilan Teatteri

Kari Hotakainen:

IHMISEN OSA

Ohjaus: Carita Välitalo

Ihmisen osa on kuin ihmiskohtaloiden kaleidoskooppi: nopeasti vaihteleva kudelma, jossa ihmisten elämät risteilevät, kohtaavat ja limittyvät toisiinsa. Yllättävä, ennakoimaton kohtaaminen voi muuttaa elämän hetkessä – joskus peruuttamattomalla tavalla. Toivo ja lohtu piilevät mielikuvituksessa ja myötätunnossa. Näytelmä perustuu Kari Hotakaisen samannimiseen romaaniin, joka sai Runeberg -palkinnon vuonna 2010 ja ranskalaisen Prix Courrier International -käännöskirjapalkinnon vuonna 2011.

Työväen Näyttämöpäiville kutsuttu esitys:

 

Otava Ensemble

Maiju Lassila:

AVUTTOMIA

Ohjaus: Juha Hurme

Avuttomia on Maiju Lassilan eli Algot Untolan nimimerkillä J. I. Vatanen julkaisema romaani, kuvaus torpparihäädöstä
sadan vuoden takaa, ja samalla ajaton kuvaus ikääntymisestä, syrjäytymisestä ja yhteiskunnan turvarakenteiden pettämisestä. Siinä niiltä, joilla on vähän, otetaan loputkin pois. Tämä sinänsä lohduton kertomus on kuitenkin pullollaan kirjoittajalleen tyypillistä kielellistä irrottelua ja sen kautta absurdia komiikkaa. Esitys valmistui kesäksi 2017 Sam Huberin Taidesäätiön ja Suomen kulttuurirahaston apurahojen turvin. Se on neljäs osa Otava Ensemblen kuusiosaista Lassila/Untola-sarjaa, joka tuo esille kansalliskirjailijan monipuolisen tuotannon harvinaisempia teoksia.
Teosta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Samuel Huberin Taidesäätiö

Vastaa