Esittelyssä vuoden 2021 ja 2022 valitsija Mikko-Olavi Seppälä

Esittelyssä vuoden 2021 ja 2022 valitsija Mikko-Olavi Seppälä

Vuoden 2021 Työväen Näyttämöpäivien valitsijana toimii suomalaisten työväenteattereiden historian kirjoittanut Mikko-Olavi Seppälä

Mikko-Olavi Seppälä (s. 1975) on historian- ja teatterintutkija, teatteritieteen dosentti Helsingin yliopistossa ja Teatterintutkimuksen seuran puheenjohtaja. Hän on kirjoittanut useita kirjoja Suomen teatterihistoriasta, viimeisimpänä TNL:n satavuotisjuhliin valmistuneen teoksen Parempi ihminen, parempi maailma – suomalaisen työväenteatterin päättymätön tarina (Vastapaino 2020).     

Näin Seppälä kommentoi tehtäväänsä: “Valitsijan tehtävä on minulle ainutlaatuinen mahdollisuus syventyä suomalaisen harrastajateatterin ja laajemmin teatterikulttuurin nykytilaan ja tulevaisuudennäkymiin. Teatterihistorian tutkijana olen yrittänyt rekonstruoida mielessäni esityksiä, joita en ole nähnyt. Voin sanoa tuntevani varsin hyvin 1920-luvun Suomen teatterikentän. Mutta millainen on 2020-luvun teatteriskene? Tähän perehtymistä odotan jännityksellä.”   

Valitsijan syksy on kiireinen. Festivaalin ohjelma julkaistaan marraskuussa.    

“Suhtaudun tuleviin esityksiin uteliaisuudella ja avoimin mielin, puhtain silmin ja korvin. Aion pysyä valppaana ja vaikutuksille alttiina. Minua kiinnostaa erityisesti, mitä esitykset kertovat meistä ja tästä ajasta – riippumatta siitä, mihin aikaan esitykset sijoittuvat tai mitä teemoja ne käsittelevät. Yhtä lailla mielenkiintoista on havainnoida, miten kerrotaan.” Seppälä pohtii.    

Urakkaansa kaikkien hakeneiden esitysten katsomisesta Seppälä odottaa innokkaana: “Olen pikkulapsesta alkaen käynyt paljon teatterissa (ja esiintynyt myös harrastajana). Nyt koronavirusepidemian vuoksi tämä ei ole ollut mahdollista. Olemme saaneet seurata vain kasvomaskien melankolista naamioteatteria ilman kontaktia. Jo tästäkin syystä odotan kiihkeästi esitysten ja esiintyjien energian virvoittavaa vaikutusta. Toivon, että mahdollisimman monet teatteriryhmät pääsevät jalkeille ja ehtivät osallistua festivaalikarsintaan uusilla esityksillä. Arvelen, että koronan sanelemat reunaehdot turvaväleineen ja puhdistautumisriitteineen voivat myös virittää luovia ratkaisuja ja tulla osaksi esityksiä.”    

Hae Työväen Näyttömöpäiville nyt!

Hakuaikaa on syyskuun loppuun asti. Näyttämöpäiville voivat hakea kaikki harrastajaryhmät erilaisilta esittävän taiteen aloilta. Festivaalille valitaan esiintymään valitsijan näkemyksen mukaiset 10 – 13 kotimaista ryhmää. Hakulomake ja –ohjeet löytyvät sivulta tnp.fi/haku.    

Mikko-Olavi Seppälä, kuvannut AJ Savolainen