Valinnat on tehty

Valinnat on tehty

VOIMAA JA USKALLUSTA!

Teatterikriitikko Kirsikka Moring ja ohjaaja Mikko Roiha ovat tämän vuoden valinnat tehneet. Tuleville 2010 Näyttämöpäiville valikoitui 12 harrastajateatteriesitystä 56 hakeneen ryhmän joukosta. Lisäksi päiville kutsutaan esiintymään kaksi kotimaista ja yksi kansainvälinen ryhmä.

Kirsikka Moring ja Mikko Roiha kertovat valinnoistaan seuraavaa:

PB170006

Olemme yhdessä raadittaneet vuosikausia Mikkelin katselmuksen esityksiä. Itseämme toistaen olemme kiittäneet ja vaikuttuneet heistä ja niistä esityksistä, joilla on ollut jokin ainutkertaisen oma väite, sanoma, idea tai tyyli. Ratkaisevaa ei ole ollut esityksen teatteritaiteellinen täydellisyys vaan viesti, joka on sytyttänyt tekijänsä sellaiseen ilmaisun paloon, että se on tarttunut katsojaankin. Tunnistaminen on teatterin avainsana. Unohdettuja ja kätkettyä tunteita singahtaa pintaan, kun katsoja näkee edessään jotain tuttua ja elämässä elettyä. Se määrittää esityksen ja katsojan kohtaamisen. Tämä esitys on tehty minulle? Niin, tämä esitys on tehty minulle!

Kun takanamme oli 56:den esityksen katsominen, oli näitä kirkkaita oivaltamisen hetkiä, yhteistä iloa ja itkua, monta tuntia. Vaikka hakijoista olisi saanut monta erilaista festivaalia, olivat valinnat lopultakin selkeitä. Olimme täysin yksimielisiä, vaikka emme toisiamme manipuloineet.

Katselmukseen valikoitui esityksiä, jotka puhuttelivat meitä sellaisina suomalaisen ihmisen ja yhteiskunnan kuvauksina, ettei katsojalle jäänyt epäilystä, miksi juuri nämä ihmiset ovat halunneet kertoa nämä tarinat. Haluamme herättää Mikkelin yleisöissä kysymyksiä, jotka meissä heräsivät. Esityksistä syntyi elämyskartta, jolla risteilee kolme meissä väkivahvasti resonoinutta teemaa:  

TYÖSTÄ JA TAISTELUSTA
Työväenliike eilen ja tänään – onko tulevaisuutta?

Täällä pohjantähden alla

Veriruusut

Varasto
Troijan aasi 

CITYKANEJA JA KUNNALLISPOLITIIKKAA
Uudet suoran toiminnan esitykset todellisuudesta

Välikysymys
Tahdotko Sinä?
Tämän taivaan alla
Audience

IHMINEN KAHDEN JÄÄKAUDEN VÄLISSÄ
Esitykset yksilön asemasta, valinnasta ja vastuusta

Haapoja
Minä, äiti ja tunturihärkki
Meillä on kaikilla sama tarina
Työmiehen vaimo 

Varsinaisen festivaalin ulkopuolella Mikkeliin on kutsuttu vielä kolme näytelmää: Teatteri Rujon Mikkelissä ensi-iltansa saavan “suoran toiminnan” esitys Mannerheim eli lapsistasi ei mitään sekä kunniavieraana Mikkelin festivaaleilla usein nähty Topi Mikkola esityksellään Mie olen niin mahtava mies.

Kansainvälisenä vieraana 34. Työväen Näyttämöpäivillä näemme hyvin
harvinaisen ryhmän, suomen kielisukulaisia edustavan Vuorimarilaisen
Draamateatterin Venäjältä. Marilaisilla on oma nimikkotasavalta. Marilaiset yrittävät yhä vaalia ja kehittää omaa äidinkieltään ja kulttuuriaan, jotka ovat monilta Venäjän pieniltä kansallisilta vähemmistöiltä katoamassa. Kielitieteilijät ovat luokitelleet jo vuorimarin kielenkin uhanalaiseksi. Tämän huumoripitoisen ja hauskan esityksen nimi on “Miten mummot menivät naimisiin.” Näytelmä on tekstitetty suomeksi.

Leave a Reply