Kati Outinen Näyttämöpäivien valistijana

Kati Outinen Näyttämöpäivien valistijana

Työväen Näyttämöpäivät täyttää tammikuussa 40 vuotta. Juhlavuoden valmistelut ovat käynnissä ja valitsijan roolissa nähtävä ihana Kati Outinenkin on aloittanut työnsä.

1118full-kati-outinen

Kati Outinen odottaa innolla tulevaa rutistusta. ”On mahtava tietää, että seuraavien kuukausien aikana saan katsoa paljon teatteria”. Hän ei arvota taidetta katsojana tai tekijänä sen mukaan tekevätkö taidetta ammattilaiset vai harrastajat. Molemmilta ryhmiltä hän on saanut hienoja elämyksiä. Näyttämöpäivien esityksiltä Outinen odottaa mm. sitä, että tekijät olisivat tarttuneet aihepiiriltään vaikeisiinkin asioihin, kuitenkin niin, että katsoja löytäisi teoksesta myös lohtua tai toiveikkuutta. ”Vaikka juuri tällaista ei tulisi eteen, en ole pettynyt. Otan vastaan sen mitä annetaan”; Outinen toteaa.

Kati Outinen on monelle tuttu Aki Kaurismäen elokuvista, joissa hänellä on ollut useita päärooleja. Elokuva Mies vailla menneisyyttä mm. tuotti palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla ja Oscar-ehdokkuuden. Kaurismäen elokuvien lisäksi Outinen on nähty useissa televisiosarjoissa ja ääninäyttelijänä. Hänet on kolmesti palkittu Jussi-patsaalla parhaasta naispääosasta.

Vuosien 2002-2013 välillä Outinen työskenteli Teatterikorkeakoulun näyttelijätyön professorina, jonka jälkeen palasi freelancer-näyttelijäksi.

Maailmalla erittäin tunnettua Outista pyydetään paljon puhujaksi seminaareihin, esiintymään tapahtumiin ja tuomarin tehtäviin festivaaleille. Loppuvuoden ohjelmassa Outisella ovat vielä osallistuminen Sveitsin Zürihissä ja Baselissa järjestettävä elokuvafestivaalille sekä tuomarointi kansainvälisellä elokuvafestivaalilla Intian Mumbaissa. Intiassa Outinen toimii juryn jäsenenä kotimaisten eli intialaisten elokuvien sarjassa. Näiden lisäksi Kati Outinen kiertää vielä Suomea muistisairauksista kertovalla monologillaan Niin kauas kuin omat siivet kantaa.