top of page
Mikkelin Miesteatteri
ISÄN KÄDESTÄ
ISÄN KÄDESTÄ
Mikkelin Miesteatteri, Mikkeli

 

Esityspaikka: julkaistaan joulukuun alussa
Esitysaika: julkaistaan joulukuun alussa


Kesto: 1 h 5 min

Sisältövaroitus: Esitys sisältää paikoin voimakkaita kohtauksia ja provosoivaa kielenkäyttöä.
Ikäräja: K15

 

Mikkelin Miesteatteri syntyi keväällä 2023 Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon maakuntarahaston turvin. Se on luonnollinen jatkumo aikuisiksi kasvaneille poikateatterilaisille. Ensimmäisen esityksen teemaksi valittiin ylisukupolviset traumat.

 

Sodan käyneiden miesten lapset ovat kasvaneet usein väkivallan ja alkoholismin varjossa ja siirtäneet taas omia traumojaan eteenpäin. Suomessa on pitkään vaalittu perinteistä mieheksi kasvattamisen mallia, jossa ei ole sijaa herkkyydelle tai asioista puhumiselle. Pojat ja miehet ovat siksi joutuneet nielemään paljon itkua, pelkoa ja ahdistusta. 

 

Myös miehet kaipaavat tunneyhteyttä ja läheisyyttä. Heidän voi olla vain vaikea sanoittaa tunteitaan, mistä voi syntyä riittämättömyyttä, vihaa, syrjäytymistä, päihderiippuvuutta, rikollisuutta tai väkivaltaa. 

 

Miesteatterin ensimmäiseen esitykseen on työryhmän omien ja heidän sukunsa tarinoiden lisäksi koottu sisältöaineistoa haastattelemalla kuutta eri-ikäistä miestä, jotka ovat hakeneet apua miehille suunnatuista vertaistukiryhmistä tai keskusteluavusta. Esitys antaa äänen niille, joiden ääni harvemmin kuuluu yhteiskunnallisessa keskustelussa. 

Vaikka aiheet ovat vakavia ja rajujakin, kyseessä ei ole mitenkään raskas katsomiskokemus. Keventävän huumorin avulla tarjotaan katsojille vapautus vaikeista tunteista.

Isän kädestä -esityksen ovat ohjanneet Katariina ”Kati” Kinnunen ja Kasperi Hulkkonen. Lavalla nähdään Aapo Bastman, Edvin Ehrnrooth, Kasperi Hulkkonen, Roope Nykänen ja Nestori Marttinen.

OHJAAJA: Katariina ”Kati” Kinnunen ja Kasperi Hulkkonen
KÄSIKIRJOITUS: Työryhmä

Ohjaajat Kinnunen ja Hulkkonen pitävät tärkeänä, että he voivat Isän kädestä -esityksen kautta antaa äänen niille, jotka eivät itse uskalla puhua tai saa ääntään kuuluviin.

– Kunnioitus ja arvostus ovat tämän esityksen lähtökohtia. Me haluamme ihmisten ymmärtävän näitä haastattelun antaneita ihmisiä – että kaikella on syynsä.

– Jos itse olisin katsomassa tätä esitystä, minulle tulisi varmasti nähty ja rakastettu olo. Ja sellaiseen katsojakokemukseen me ilman muuta pyrimmekin, Hulkkonen sanoo.

"Aihe on arka, sillä ihmisillä on paljon ylisukupolvista surua ja tosi vähän tunteidenkäsittelytaitoja. Esityksessä on vahva toivon sanoma, ja se avaa takaoven dialogille läheisten kesken. 

Silmiä avaava ja puhdistava kokemus." – katsojapalaute

Facebook | Instagram | Artikkeli YLE

Kuvat:  Oskari Mäkisarka

bottom of page