Ofelia-ryhmä

Ria Kataja, Neea Viitamäki ja Miikka J. Anttila perustivat Ofelia-ryhmän vuoden 2016 lopussa. Ofelia-ryhmän tarkoituksena on valmistaa kantaesityksiä omista aiheista. Esitysten materiaali valmistuu työpajoissa ja ensi-iltaa edeltää reilun viikon mittainen varsinainen harjoittelujakso. Esityksen materiaalia työstetään ja valmistetaan myös kotitehtävien pohjalta. Ofelia-ryhmän työtapa on demokraattinen ja kaikki ryhmän jäsenet ovat tasa-arvoisessa asemassa toisiinsa nähden, kaikki päätökset tehdään mahdollisuuksien mukaan yhdessä. Jokainen ehdottaa ja kommentoi kaikkea harjoitusmateriaaliin tai esitysten tuottamiseen liittyvää toisilleen täysin vapaasti huolimatta omasta osaamisalueestaan. Jokainen ryhmän jäsen tuo työpajoihin omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan kuhunkin valittuun aiheeseen liittyen. Esitysmateriaali on aina tekijöilleen hyvin henkilökohtainen. Arjen yksinäiset on Ofelia-ryhmän ensimmäinen kanta-esitys.

 Ofelia-ryhmä järjestää työpajajaksoilla avoimia harjoituksia sekä keskustelutilaisuuksia, joihin saa osallista kuka tahansa. Lisäksi Ofelia-ryhmä tekee esitys-iltaisin yhteistyötä erilaisten järjestöjen kanssa. Hämeenlinnassa väliaika-myynnistä vastasivat Zonta club of Hämeenlinna, Hämeenlinnan voimisteluseura, SPR:n Hämeen osasto sekä Setlementtiliitto (Hämeen karateseura).

Koska apurahoja ei herunut, ryhmä päätti valmistaa ja tuottaa Arjen yksinäiset esityksen kokonaan itse. Tästä syystä myös kaikki esityksen valmistamiseen ja markkinointiin liittyvät käytännön asiat on hoidettu ja järjestetty demokraattisesti ”kaikki osallistuu kaikkeen”- periaatteella. Ajan säästämiseksi ohjaaja Ria Kataja kuitenkin sai työryhmältä mandaatin tehdä kaikki lopulliset esitystä ja sen käsikirjoitusta koskevat taiteelliset päätökset. ARJEN YKSINÄISET on Katajan ensimmäinen ohjaustyö.

Ensi-ilta oli Hämeenlinnan Taidekasarmin teatterisalissa ti 28.11.2017 klo 19. Esityksiä oli Taidekasarmilla yhteensä 10. Tämän jälkeen Ofelia-ryhmä on esittänyt Arjen yksinäisiä Porvoossa, Muhasaaressa Savonlinnassa, Hurman vanhalla kansakoululla Tampereella, Harrastajateatteripäivillä Jyväskylässä, Puoli-Q:ssa Helsingissä ja Tehdas-teatterissa Turussa.