Ryhmä Neitilä

Neitilä on syksyllä 2014 perustettu ryhmä, kun kalevalaisiin tarinoihin perustuva ja naiskaupasta kertova esitys Neitilä Oy tuli valituksi Mikkelin Työväen Näyttämöpäiville 2015. –”Kyllä. Esitys oli ensin ja sitten vasta Ryhmä Neitilä. Päiville haettiin jollakin aivan toisella nimellä ja osin toisella näyttelijäporukallakin”, kertoo ohjaaja erja Kärkkäinen.

Näyttämöpäiviltä saatu ristiriitainen palaute sai ryhmän jatkamaan ja tekemään jo samana keväänä uuden esityksen markkinataloudesta, someraivosta ja vanhan liiton työmiehistä ja syrjään heitetystä ihmisistä nimellä HUUTO!. Tuolloin näyttämöpäivillä Neitilä Oy -esitys sai ylistävän kritiikin lehdessä otsikolla Kalevaa X-sukupolvelle, se voitti yleisöäänestyksen, mutta toisaalla esityksen tuomarit puhuivat vain Kemijärvellä kuvattavasta Kari Väänäsen Taivaan tulista ja kuinka Kemijärvi on seniorikaupunki, eivätkä ymmärtäneet mistä esitys kertoi. No, senioreitahan suurin osa ryhmän esittäjistäkin on. Lappilaisella jääräpäisyydellä ajattelimme, ettemme välitä vaan jatkamme omalla tavallamme.

Ryhmä Neitilä on toiminut nyt kolme vuotta, tehnyt neljä esitystä. Alusta lähtien ryhmää on luotsannut ja ohjannut teatteriohjaaja ja kuvataiteilija Erja Kärkkäinen. Hän on lähtöisin Kemijärveltä, mutta nykyisin asuu Oulussa. Ryhmässä on myös hänen avomiehensä pitkänlinjan kuvataiteilija Anssi Hanhela. Ryhmä on muutenkin pysynyt viimeiset kolme esitystä samojen näyttelijöiden miehittämänä. Anssin lisäksi ryhmässä näyttelevät Aila Kelloniemi, Saara Laitila, Mikko Mård, Sirkka Nurmikumpu, Leena Pehkonen ja Seija Törmänen. Ohjaajakin on välillä ollut näyttelijänä.

Ryhmä Neitilää on sanottu poikkitaiteelliseksi ryhmäksi. Huudossa käytettiin Anssi Hanhelan maalauksia, jotka poistettiin Rovaniemen taidemuseo Korundin kahvion näyttelystä kesken näyttelyn. Sehän synnytti taideskandaalin. Sinisessä vuohessa äänitaidetta. Toisaalla esitykset ovat olleet osin sanataiteellisia ja esityksien äänimaailma on aina synnytetty näyttelijöiden voimin itse esityksen aikana.

”Ryhmän jäsenet ovat jo siinä iässä, että meidän ei tarvitse enää suojella mainettamme ja kunniaamme. Teemme omannäköisiä esityksiä, tuomme kaikki resurssit näyttämölle: ikämme, ryppymme ja harmaat hiuksemme sekä etsimme vahvuutemme eletystä elämästä. Vastapainoksi ryhmän iäkkäämmille naisille on kaksi nuorempaa miestä.” jatkaa Kärkkäinen.

Ryhmä Neitilä on tosiaan löytänyt oman äänensä, joka kannattaa kuunnella.”  (Tenka Issakainen, Lapin Kansa)

Ryhmä Neitilän historiikki:

  • 11/2014 Ryhmä Neitilä perustettiin
  • 2015 Neitilä Oy, käsikirjoitus ja ohjaus Erja Kärkkäinen. Valittiin Mikkelin näyttämöpäiville. Voitti yleisöäänestyksen
  • 2015 HUUTO!, käsikirjoitus ja ohjaus Erja Kärkkäinen. Osallistui Levin Staalon Teatterifesteihin
  • 2016 Sininen vuohi, dramaturgia ja ohjaus Erja Kärkkäinen. Osallistui Posion TeatteriHelinöihin. Palkittiin stipendillä
  • 2017 Pieta, käsikirjoitus ja ohjaus Erja Kärkkäinen. Esitys on valittu valtakunnalliseen Suomi100 Yhdessä-hankkeeseen.

Ryhmä Neitilä esittää: Pieta