Taiteen edistämiskeskus katkaisi rahallisen tukensa Työväen Näyttämöpäiville

Taiteen edistämiskeskus katkaisi rahallisen tukensa Työväen Näyttämöpäiville

Taiteen edistämiskeskus ei ole myöntänyt 7.2. lähetetyn päätöksen mukaisesti toiminta-avustusta Työväen Näyttämöpäiville. Kielteinen päätös tuli jo toistamiseen. Taike on tukenut vuosittain Näyttämöpäiviä 30 000 € toiminta-avustuksella. Avustus on festivaalien toiminnalle elintärkeä, sillä myös Mikkelin kaupungin kanssa solmittu kumppanuussopimus on kytköksissä myönteiseen avustuspäätökseen.

”Taiken päätös on kylmä suihku harrastajateatterien työlle. Festivaalien tarkoitus on tukea harrastajateatterien toimintaa tarjoamalla korkeatasoiset puitteet ja mahdollisuudet esiintyville ryhmille. Katsojille festivaalit ovat olleet laadukas kattaus kuluneen vuoden harrastajateatteri esityksistä ympäri Suomen. On ikävää, ettei valtion puolelta tätä työtä arvosteta.  Työväen Näyttömöpäivät tuo vuosittain Mikkeliin tuhansia ihmisiä nimenomaan tammikuussa, joka on muutoin varsin hiljaista.”

Pentti Mäkinen, Työväen Näyttämöpäivien Kannatusyhdistys ry:n puheenjohtaja

Näyttämöpäiviä on järjestetty perinteikkäästi vuodesta 1976 saakka, eli festivaali on järjestetty tähän mennessä 44 kertaa. Työväen Näyttämöpäiville valitaan vuosittain 10–13 esitystä ja esitykset valitsee ohjelmatoimikunnan valitsema teatterialan tunnustettu ammattilainen tai valitsijapari hakijoiden joukosta. Hakijoita on vuosittain yli neljäkymmentä. Kävijöitä oli yli 3 700 vuonna 2020, jolloin festivaali on edellisen kerran pystytty järjestämään koronapandemian vuoksi.

”Olo on äärimmäisen pettynyt ja turhautunut. Edellinen kielteinen päätös perusteltiin, ettei tapahtumaa ole ammattilaisvoimin tuotettu. Tätä käsitysvirhettä pyrimme laajasti avaamaan tämän vuoden hakemuksessamme. Näyttämöpäivillä työskentelee vuosittain yli kaksikymmentä tuottajaa, ohjaajaa, tekniikan henkilöstöä ja teatterialan asiantuntijaa. Ilmeisesti tämäkään ei ole riittävästi.”

Mikko Väänänen, Työväen Näyttämöpäivien vuoden 2022 tuottaja, Työväen Näyttämöiden liitto

Vuoden 2023 Työväen Näyttämöpäivät pystytään kuitenkin järjestämään Suomen Kulttuurirahaston myöntämän avustuksen turvin. Tämä avustus myönnettiin vuoden 2022 festivaaleille, mutta se pystyttiin siirtämään seuraavalle vuodelle, kun tämän vuoden Näyttämöpäivät jouduttiin perumaan rajoitusten vuoksi. Yli 40 vuotta jatkuneiden festivaalien tulevaisuus on nyt vaakalaudalla, mikäli rahoitusta ei saada järjestymään.