top of page
Turun ylioppilasteatteri
TYÖNLAUSUJAT
TYÖNLAUSUJAT
Turun ylioppilasteatteri, Turku

 

Esityspaikka: julkaistaan joulukuun alussa
Esitysaika: julkaistaan joulukuun alussa


Kesto: 1 h 15 min
Ikäräja: K13
Sisältöhuomiot: sisältää voimakkaita valoja, voimakkaita ääniä, teatterisavua, aggressiivista puhetta ja käytöstä, puhetta ja mainintoja eriarvoisuudesta, luokkaeroista, kuolemasta, sodasta, natseista, poliisiväkivallasta, uupumuksesta, kodittomuudesta, pakkotyöstä, köyhyydestä, työttömien syyllistämisestä, uudesta hallituksesta, rasismista ja alaikäisten seksuaalisesta ahdistelusta.

 

 

Työnlausujat on mahtipontinen dokumenttiteatteriesitys teatterintekijä Elli Tompurin (1880–1962) johtamasta työläiskuorosta. Räväkän Tompurin ohjaama Työnlausujat-puhekuoro toimi vuosina 1935–1940 ja lausui työläisrunoutta. Turun ylioppilasteatterin esitys Työnlausujat tuo yleisön eteen spektaakkelimaisen liikkeellisen, lausunnallisen ja musiikkipitoisen tulkinnan alkuperäisestä kuorosta. Esitys on tulkattu viittomakielelle. Teos on Työnlausujat-kuoron hengessä yhteiskunnallinen ja kantaaottava. Esityksen tekstin ovat kirjoittaneet ja koonneet kesän 2023 aikana teoksen ohjaaja Emmi Ihalainen yhdessä esiintyjien kanssa. Teoksen ensi-ilta oli 30.9.2023 Turun ylioppilasteatterissa.

Kantaaottavaa dokumenttiteatteria

Työnlausujat-esitys on dokumenttiteatteria eli se saa inspiraationsa runsaasta lähdemateriaalista. Osaa lähdemateriaalista esitetään myös sellaisenaan esityksessä. Esityksen lähdemateriaalina on käytetty muun muassa Elli Tompurin muistelmateoksia, Viljo Kajavan, Elvi Sinervon, Eino Leinon ja Arvo Turtiaisen runoja, Kansainvälinen-laulua ja muita kappaleita, erilaisia sanakirjoja ja arkistoja kuten myös eri uutis- ja lehtiartikkeleita sekä muutamia instagram-tilejä. Esitys sisältää lisäksi esiintyjien itse kirjoittamia tekstejä.

“Eniten nautin siitä, että Turun ylioppilasteatteri on ottanut ohjelmistoonsa esityksen, joka henkii yhteiskuntakritiikkiä ja tarmokasta yhdessä tekemistä. Työnlausujat sopii erinomaisesti suomalaisten ylioppilasteatterien kaanoniin.” (Turun sanomat, 1.10.2023)

Devising

Esityksen käsikirjoituksen on luonut ohjaaja Emmi Ihalainen yhdessä esiintyjien ja muiden työryhmän jäsenten kanssa. Harjoitus- ja kirjoitusprosessin aikana on tutkittu työläisrunoutta, työtä sekä yhteiskuntaluokkia ennen ja nyt. Pohdinnan alla ovat olleet muun muassa työnhakuun, työttömyyteen, työn tekemiseen, rahaan, vapaa-aikaan, suorittamiseen, eriarvoisuuteen, sortoon, väkivaltaan, sotaan ja rauhaan sekä vaikuttamisen keinoihin liittyvät aiheet. Tekstistä huokuvat dokumentaarisen lähdemateriaalin käytön lisäksi omakohtaisuus ja kirjoittajien kokemuksellinen ääni.

“Ihalainen on onnistunut lomittamaan esityksen historiallisen ulottuvuuden ja devisingilla toteutetun kokemuksellinen äänen erinomaisesti yhteen. Esitys on kuin etnografinen tutkimus, jonka runsaasta lähdemateriaalista on poimittu tiivis paketti aiheen tulkinnan ja sanoman välittämiseksi.”
(Turun sanomat, 1.10.2023)

Esitys on tulkattu viittomakielelle

Työnlausujat-dokumenttiteatteriesitys on tuore lisäys suomalaiselle viittomakielelle tulkattujen teatteriteosten joukkoon. Tulkilla on teoksessa esittävä rooli, joten tulkkausta voi seurata hyvin ilmaisuvoimaisena osana esitystä! Tulkkina toimii Janna Niskala (tulkki, AMK).

Työryhmä

Esiintyjät: Helvi Ermala, Anna Maj Hartikainen, Martin Henkelmann, Annika Holm, Adaliina Häyhä, Jesper Jumisko, Laura Lalli, Hanna Lindqvist, Heidi Ripatti
Viittomakielen tulkki: Janna Niskala
Ohjaajan assistentti: Kaisa Karlström

Käsikirjoitus: Emmi Ihalainen ja työryhmä (Helvi Ermala, Anna Maj Hartikainen, Martin Henkelmann, Annika Holm, Adaliina Häyhä, Jesper Jumisko, Kaisa Karlström, Markus Laine, Laura Lalli, Hanna Lindqvist, Heidi Ripatti)
Koreografia: Emmi Ihalainen ja työryhmä

Valosuunnittelu ja tekniikan ajo: Markus Laine Äänisuunnittelu: Konsta Eeva
Puvustus: Ruusu Virtanen
Lavastus: Hilma Partanen

Maskeeraus ja hiussuunnittelu: Siiri Grönholm Tuottaja: Kaisa Eräpuro
Valokuvaus: Frans Rinne
Grafiikka: Riina Annika Kontiokoski

OHJAAJA: Emmi Ihalainen
KÄSIKIRJOITUS: Emmi Ihalainen ja työryhmä

www.turunylioppilasteatteri.fi | Artikkeli | Facebook | Instagram

Kuvat: Frans Rinne

bottom of page