Valinnat vuoden 2015 Työväen Näyttämöpäiville on tehty!

Valinnat vuoden 2015 Työväen Näyttämöpäiville on tehty!

Työväen Näyttämöpäivät järjestetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna 30.1.–1.2.2015.  Tänä vuonna valitsijana toimi näyttelijä Taisto Reimaluoto. Hän löysi 44 hakeneen esityksen joukosta 13 Näyttämöpäiville sopivaa kotimaista esitystä ja näiden lisäksi Näyttämöpäiville kutsutaan Juha Hurmeen ohjaama Otava Ensamble-ryhmän ”Kun lesket lempivät”. Kun lesket lempivät jatkaa viime vuonna alkanutta viisivuotista Maiju Lassila-sarjaa, jonka aikana saamme nähtäväksi tunnetuimpia ja vähän tuntemattomampia Lassilan alias Algot Untolan teoksia.

Näyttämöpäivä valintoja ja valintaprosessia Reimaluoto luonnehtii seuraavasti:

”Valitsijan työ on hirmuista ja haastavaa. Valitsija näkee valtavan määrän toinen toistaan hienompia esityksiä. Hän laittaa muistiin: Tämä esitys on täynnä sisältöjä, symboliikkaa, sanattomia merkityksiä ja voimallista heittäytymistä. Että juuri tämä esitys luotaa näkymiä tuleville vuosille. Ja juuri nuo ihmiset ovat niitä, jotka näyttävät tekemisen mallia seuraaville harrastajille.

Kun valitsija on katsonut koko kattauksen hän huomaan, että lähes jokaisen esityksen kohdalla lukee: Otetaan Mikkeliin.

Mikä eteen? Millä keinolla valitsija voi laittaa teoksia  paremmuusjärjestykseen. Ei millään!

Seuraa pitkiä kävelyretkiä Viikin Arboretumissa, Herttoniemen ulkoilureiteillä ja Keravajoen töyräillä.

Valitsija huomaan erottelevansa esityksistä käytännön seikkoja: Esitys on sovitettu hiukan liian pitkäksi sisältöön nähden.  Multimediaa on laitettu joukkoon kahden esityksen edestä. Tai että kaksi esitystä sivuaa täsmälleen samaa problematiikkaa. Ja olisiko tuon teoksen paikka jonkinlaisen toisen tapahtuman yhteydessä? Näin valitsija saan rakennettua itselleen jonkinlaisen oikeamielisen järjestelmän, jolla voi ryhmitellä tarjokkaat niihin, jotka lopulta sopivat Näyttämöpäiville ja niihin, jotka ovat jo löytäneet paikkansa niissä yhteisöissä, joissa ovat syntyneet.

Päällimmäiseksi tästä savotasta jää mieleen ihmisten rohkeus ja halu tehdä asioita, jotka eivät ole tavanomaisia tai tuttuja. Ihmisillä on halu kokeilla jotain uutta. Halu kokoontua yhteen ja lähteä retkelle, joka johtaa ulos hiljaisuudesta ja mykkyydestä.  Esityksen valmistaminen on oivallista toimintaa. Harjoitusprosessi aikana hiljainenkin ihminen keinottelee itsensä dialogiin yhteisön kanssa.  Teatteri on meille suomalaisille ihana tekosyy olla sosiaalisia ja aktiivisia Suomen kansalaisia. Teatteriesitys säilyy mielissämme juuri niin kauan kun tätä todellisuutta elämme. Se on tämän aineettoman taidemuodon ihmeellisin ilmentymismuoto tällä materiaalisuuden vuosituhannella.”

Lista valituista ryhmistä löytyy täältä.

Näyttämöpäivien raadissa nähdään tammikuussa 2015:

Teatteritoimittaja Kirsikka Moring, ohjaaja Mikko Roiha, näyttelijä Kati Outinen, teatterinjohtaja Miko Jaakola , professori Yrjö Juhani Renvall sekä näyttelijä ja muusikko Jemina Sillanpää.

Työväen Näyttämöpäivien lipunmyynti alkaa torstaina 7.1.2015 klo 9.00.

Leave a Reply