Vuoden 2019 Työväen Näyttämöpäivien esitykset on valittu – Useiden tyylilajien seasta nousevat työväenliikkeen historia ja moniäänisyys

Vuoden 2019 Työväen Näyttämöpäivien esitykset on valittu – Useiden tyylilajien seasta nousevat työväenliikkeen historia ja moniäänisyys

Vuoden 2019 Työväen Näyttämöpäivien esitykset on valittu. 43. kerran järjestettävälle harrastajateatterifestivaalille haki yhteensä ennätykselliset 55 ryhmää, joista 13 valittiin tulevan festivaalin ohjelmistoon. Esitysvalinnat teki näyttelijä, teatteritaiteen maisteri Jarkko Lahti.

Festivaalin ohjelmistossa tullaan näkemään tyylilajeina mm. absurdia satiiria, dokumenttiteatteria, draamaa, cabareeta ja komediaa. Vuonna 2018 on kulunut 100 vuotta Suomen sisällissodasta, ja tämä näkyi hakeneissa esityksissä ja myös valinnoissa.

”Koska valintaa tehdään juuri Työväen Näyttämöpäiville, olen halunnut kunnioittaa Suomen työväenliikettä läpileikkaamalla esitysvalinnoissa sen historiaa 1900-luvun alusta aina 2000-luvulle asti”, Jarkko Lahti kommentoi valintoja.

Valitut esitykset edustavat maantieteellisesti koko Suomea, aina pohjoisesta Ylimuoniosta Helsinkiin, Turusta Joensuuhun. Kaupungeista vahvimmin edustettuna on Jyväskylä kolmella valitulla esityksellä. Etelä-Savosta valituksi tuli Mikkelin poikateatteri esityksellä Pelkokompleksi.

”Valinnoissani olen halunnut tukea uusia harrastajia ja tuoreita kollektiiveja, jotta harrastajakenttä myös tulevaisuudessa on mahdollisimman rikas ja kirjava. Keskeinen arvo kaikkien valintojen ytimessä on moniäänisyys, epätäydellisyydestään riemuitseva omaleimainen ja piinallisen aito Suomi. Lisäksi koen vahvasti vastuuni, osana suomalaista tasa-arvotyötä, tehdä tilaa naisten kokemusmaailmalle tämän ohjelmiston puitteissa”, Lahti jatkaa.

Vuoden 2019 festivaaleille valitut esitykset ovat:

Jyväskylän Huoneteatteri: Kirjopesu, Teatteri Rajarikko: Lampaat, Ylimuonion Urheiluteatteri: Ei kyyneltäkään virrannut, Ofelia-ryhmä: Arjen yksinäiset, Teatteriryhmä LATAAMO: ÄLLI BÄLLI , Ykspihlajan Työväen Näyttämö: Punahukka, Mikkelin poikateatteri: Pelkompleksi, Ad Astra ry: Viettelyksen asuntovaunu, Teatteri Koomaa: On isis, Hurmaryhmä (Teatteri Hurmaryhmä Ry): Vuoriston kaunotar, Ilmaisukoulu Tuike, Tuli-ryhmä: Cabaret Noir, Teatteriseurue Puskakollektiivi: Toinen näytelmä, Jo-Jo Teatteri: Suden nälkä.

Jokainen festivaaleilla esiintyvä ryhmä saa palautteen raadilta, joka koostuu teatterin ammattilaisista. Vuoden 2019 festivaaleilla raadeissa istuvat Leea Klemola ja Mikko Roiha, Taisto Reimaluoto ja Kirsikka Moring ja Sirpa Riuttala ja Tanja-Lotta Räikkä.

Työväen Näyttämöpäiviä vietetään Mikkelissä 25.-27.1.2019. Esitysaikataulu julkaistaan joulukuun alussa ja liput tulevat myyntiin maanantaina 7.1.2019.