Vuoden 2021 Näyttämöpäivät on peruttu.

Vuoden 2021 Näyttämöpäivät on peruttu.

Työväen Näyttämöpäivät siirtyvät vuoteen 2022

Vallitsevan COVID19-pandemian vuoksi 45. Työväen Näyttämöpäivät tammikuulta 2021 joudutaan perumaan. Tapahtuma järjestetään seuraavan kerran vuonna 2022.

Näyttämöpäivien hallitus teki päätöksen perua festivaalin koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

”Noudatamme yleistä ohjeistusta tapahtumien järjestämisestä ja haluamme omalta osaltamme ehkäistä viruksen leviämistä”, toteaa Näyttämöpäivien hallituksen puheenjohtaja Pentti Mäkinen.

Vuoden 2022 festivaali on tarkoitus järjestää entiseen tapaan tammikuun lopussa, ja haku festivaaleille käynnistyy keväällä 2021.

Tämänkertainen esitysvalitsija, historian- ja teatterintutkija Mikko-Olavi Seppälä ehti tehdä ohjelmiston vuoden 2021 festivaalin esityksistä.

”Valitsijan työ oli huvia. Sain kiertää katsomassa teatteriesityksiä ja tutustua minulle entuudestaan tuntemattomiin ryhmiin.”

Tänä vuonna hakeneita ryhmiä oli 28, joista 12 Seppälä valitsi festivaaleille. Hakijoita oli vallitsevasta koronatilanteesta huolimatta yllättävän runsaasti, ja maantieteellisesti esitysvalinnoissa on edustettuna laajasti koko Suomi pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Lähin festivaalille valittu ryhmä löytyi Puumalasta, josta mukaan olisi saatu Jalkapuuteatteri.

Valittujen esityksien teemat olivat ajankohtaisia ja varsin synkkiä; monissa käytiin kamppailua takaiskujen, virkavallan ja mielenterveyden kanssa. Esille nousi myös yhteisöllisyyden merkitys, niin ahdistavana piinaajana kuin turvaa tuovana suojana. Tyylilajit valituissa esityksissä vaihtelivat musikaalista pantomiimiin ja tragediasta mustaan komediaan. 

Kaikki valitut esitykset olivat:
Ad Astra – Mental Expo
Teatteriyhdistys Hulluviima ry – Nälkätaiteilija,
Jo-Jo Teatteri ry – Isä
Jalkapuuteatteri – Fredrika R
Jyväskylän Huoneteatteri – Huokausten laakso
Kaarinan nuorisoteatteri ry – Bang Bang You’re Dead
Riäkkyteatteri – Ihmisen osa
Taikkarin Teatteri – Nenä – musikaalihupaelma Nikolai Gogolin hengessä
Teatteri Kultsa – Yössä Gehennan
Tukkateatteri – Kuolemantanssi
Tikkurilan Teatteri – Eikä yksikään pelastunut
Ykspihlajan Työväen Näyttämö – Ykspihlajan Sinfonia

Vuoden 2021 valitut esitykset nostetaan esille joulukuussa Työväen Näyttämöiden liiton Toinen Näytös-lehdessä, jossa julkaistaan Seppälän artikkeli tämän vuoden valintaprosessista.