top of page

VUODEN 2025 VALITSIJANA LAURA RÄMÄ

Vuoden 2025 Työväen Näyttämöpäivien valitsijaksi on valittu näyttelijä Laura Rämä. Laura on aikaisemmilta vuosilta tuttu Näyttämöpäivien raadista.


”Olen helsinkiläinen freelance-näyttelijä, mutta juuret ovat Pohjois-Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa. Into teatteriin syttyi, kun kouluretkillä näin Kuusankosken teatterin esityksiä. Näyttämöllä tapahtui aina jotain maagista – jotain, joka oli aivan muuta kuin leikit kotikylällä. Matka näyttelijäksi alkoikin sitten vuodesta 1999 avustajan tehtävistä Kouvolan teatterin eri musikaaleissa. Myös Valkealan kesäteatteri tuli tutuksi. Myöhemmin yliopisto-opintojen myötä päädyin Tampereen Ylioppilasteatteriin, josta todella löysin oman kotipesäni. Tärkeintä oli yhdessä tekemisen tuki ja turva. Vuodet YT:llä opettivat paljon; uskalsin olla katsottavana ja katsoa takaisin. Käsitykseni siitä, mitä kaikkea esitys voi olla, räjähti."

- Laura Rämä, vuoden 2025 valitsija


Näyttelijä Laura Rämä
Kuva: Jonne RenvallYlioppilasteatterivuosien aikana Rämä opiskeli Tampereen yliopistossa ensin teatterin ja draaman tutkimuksen oppiaineessa ja vuonna 2006 aloitti näyttelijäntyön opinnot Nätyllä samaisessa yliopistossa. Hän valmistui teatteritaiteen maisteriksi 2011. Tämän jälkeen Rämä on ollut niin kiinnityksellä (Rovaniemi, Joensuu) kuin freelancerina (Jäämereltä Berliiniin). Rämä on toiminut koollekutsujana Kotiteatteri-työryhmälle, jonka on kiertänyt maakuntia vuodesta 2018. Rämä on toiminut myös sairaalaklovnina 13 vuoden ajan. Vuonna 2016 Rämä sai Vuoden nuori näyttelijä -palkinnon.


”Myös Työväen Näyttämöpäivät tulivat tutuiksi ylioppilasteatterivuosina. Muistan kuinka festariviikonloppuina oli lämmin ja hyvällä tavalla jännitteinen tunnelma. Sitä tunsi, että kuuluu johonkin laajempaan yhteisöön. Juhlimme teatteria, harrastajuutta ja huusimme yhdessä pakkasessa Töpärillä toisemme lämpimiksi. Nyt kahtena viime vuotena minulla on ollut kunnia olla mukana festivaalin raadissa. Tehtävä on tuntunut erityisen tärkeältä ja vastuulliselta, kun muistaa miltä tuntui itse odottaa raadin palautetta. Tulevan tehtäväni koko ohjelmiston valitsijana otan vastaan suurella kiitollisuudella ja innolla. Odotan näkeväni teatterin tekemisen paloa ja uusia raikkaita tuulia niin klassikoiden kuin kantaesitysten parissa!”

Seuraavat Työväen Näyttämöpäivät järjestetään 24.–26.1.2025. Haku alkaa 1.5.2024 ja päättyy syyskuun lopussa. Festivaalivalinnat julkaistaan marraskuun puolessavälissä.


Comments


bottom of page