top of page
Yhesti_yhes_paikas_TeatteriKultsa_TNP2023_kuva_Pihla_Liukkonen_Kontrastia-8.jpg
TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖPÄIVÄT

Työväen Näyttämöpäivät on vuosittain Mikkelissä järjestettävä valtakunnallinen teatterifestivaali. Tammikuun loppuun sijoittuva viikonlopun mittainen tapahtuma kerää alan harrastajia ja ammattilaisia sekä yleisöä Mikkelistä ja ympäri Suomea yhteen parhaiden kotimaisten harrastajateatteriesitysten pariin. Kotimaisten tasokkaiden ryhmien lisäksi Näyttämöpäiville kutsutaan myös vierailijoita mahdollisuuksien mukaan. Festivaaleilla järjestetään vuosittain ammattilaisvetoisia paneelikeskusteluja. Tapahtuman järjestelyistä vastaa teatterialan ammattilaiset.

Näyttämöpäiville voi hakea kaikki harrastajaryhmät erilaisilta esittävän taiteen aloilta. Haku seuraavan vuoden festivaaleille aukeaa keväällä ja päättyy syyskuussa. Hakuohjeet ja aikataulu julkaistaan Näyttämöpäivien kotisivuilla.

Näyttämöpäivien esitykset valitsee ohjelmatoimikunnan valitsema teatterialan tunnustettu ammattilainen tai valitsijapari hakijoiden joukosta. Katselmuksen esitykset vaihtelevat kunakin vuonna paitsi hakijaryhmien yleisen tason, myös valitsijan mieltymysten mukaan.

Kukin ryhmä saa esityksensä jälkeen palautteen raadilta, joka koostuu kahdesta teatterin ammattilaisesta. Tapahtuman jälkeen ryhmille toimitetaan raadin kanssa käydystä keskustelusta kirjallinen kooste. Lisäksi festivaaleilla äänestetään yleisön suosikkiesitys. Äänestyksen voittanut ryhmä saa mukaansa vietäväksi kiertopalkintotuolin.

Festivaalille valitaan 8–13 kotimaista ryhmää. Työväen Näyttämöpäivät tukee ryhmien majoitus-, matkustus- ja kuljetuskuluja enintään 700 € / ryhmä. Esitystilat on varustettu näyttämötekniikalla ja ryhmän apuna toimii Näyttämöpäivien ammattimainen tekniikkahenkilöstö.

Näyttämöpäivien henki on lämmin ja tapahtuman ilme ennakkoluuloton, nuorekas ja rento. Ryhmien teatterin tekemisen henki on sitoutunutta ja innokasta, tämä energia välittyy vuodesta toiseen yleisölle ja palautetta antavalle raadille.

Työväen Näyttämöpäivien järjestelyistä vastaa Työväen Näyttämöpäivien kannatusyhdistys ry.  kannatusyhdistyksessä on viisi yhteisöjäsentä: Mikkelin Teatterin kannatusyhdistys ry., Työväen Näyttämöiden Liitto, Mikkelin kaupunki, SAK:n Mikkelin seudun paikallisjärjestö ja Työväen Sivistysliiton Mikkelin seudun Opintojärjestö.

Tavoitteena turvallisempi ja saavutettavampi tapahtuma

Työväen Näyttämöpäivät on tapahtuma, jonka tarkoitus on tarjota sekä osallistujille että työntekijöille tunne fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta turvallisuudesta. Tähän pyritään yhteisellä toiminnalla, jossa korostuvat toisia kunnioittavat ja tasavertaiset periaatteet. Jokainen festivaaleille osallistuva henkilö sitoutuu noudattamaan turvallisemman tapahtuman periaatteita

Festivaalin hakukriteerejä ei ole rajattu. Valitsija tutustuu kaikkiin esityksiin tasapuolisesti ja tekee valinnat kaikkia hakijoita kunnioittaen. Kaikille hakeneille ilmoitetaan päätöksistä ensimmäisenä heti valintakokouksen jälkeen. Näyttämöpäivien päätöksenteko on läpinäkyvää ja perusteltavissa.

Näyttämöpäivien vapaaehtoisiksi ovat tervetulleita kaikki halukkaat. Aiempaa kokemusta tai osaamista ei tarvita, sillä jokainen vapaaehtoinen perehdytetään tehtäviinsä. Vapaaehtoisten työtehtävät ovat monipuolisia ja ne ovat mahdollisia myös osa- tai täsmätyökykyiselle henkilölle.

 

Liput festivaaleille pidetään kohtuuhintisena ja joka vuosi ohjelmistossa on myös maksutonta sisältöä. Esitystilat pyritään pitämään esteettöminä. Henkilöstömme on saanut Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki ry:n (Estery ry) esteettömyyden konsultaation.  
 

Työväen Näyttämöpäivien kannatusyhdistys ry:n hallitus

Hallituksen jäsenet 2023–2024:

Jatta Juhola (pj), Mikkelin Teatteri
Annukka Ruuskanen (vpj), TNL

Taisto Oksanen, TNL
Jari Tuononen, TNL

Heli Kauppinen, Mikkelin kaupunki

Kirsi Olkkonen, Mikkelin kaupunki

Pekka Laasonen, Mikkelin Teatteri

Sirkka-Liisa Laatunen, TSL 

Varajäsenet:

Katja Kohvakka, SAK
Markku Tietäväinen, TSL

Työväen Näyttämöpäivien ohjelmatoimikunta

Ohjelmatoimikunnan jäsenet 2023–2024:


Pekka Laasonen (pj)

Annukka Ruuskanen (vpj)
Esko Korpelainen
Taisto Oksanen

bottom of page